Vozač početnik – mlad vozač

probna-vozacka

Mladi vozač ste i kao vozači motornih vozila ušli u najbrojniju grupu učesnika u saobraćaju. Kao što vidite, saobraćaj se na putevima se odvija brzo i dinamično, kao vaš život. Neću vas plašiti sa odgovornostima prema sebi i drugim učesnicima u saobraćaju, puno toga ste već čuli u školi i puno toga će te čuti u auto školi. Posebnu odgovornost će te imati kao vozač početnik. Tu vam želim podeliti nekoliko saveta za sigurnu vožnju u saobraćaju.

Zašto toliko govorimo o mladim vozačima-početnicima sa „P“ oznakom (prvih godinu dana)?

Mlad ste vozač na početku vozačke prakse, što ne znači da nemate sposobnosti ili da se morate podrediti drugim. Nikako ne! Problem je u tome, da svaka nova situacija zahteva prilagođavanje. Ako se sećate kako ste se učili voziti bicikl. Istina je je da ste za radi neiskustva više izloženi nezgodama.

Najčešći uzrok nezgoda mladih su:

– nepravilno preticanje;
– neprilagođenja brzina;
– alkohol.

Sve te nezgode najviše se događaju zbog načina života. Traženje svojih krajnjih vozačkih sposobnosti i mogućnosti vozila je jako opasno i može biti tragično.

Karakteristike saobraćajnih nesreća mladih vozača

 • Saobraćajne nezgode mladih vozača imaju neke zajedičke osobine. Obično je u saobraćajnim nezgodama više mrtvih i povređenih iste starostne grupe, automobili se najviše upotrebljava kao prevozno sredstvo za skupne odlasske na zabave.
 • Dokazivanje vozačkih (ne) sposobnosti i mogućnosti automobila u opasnim preticanjima i prebrzoj vožnji su obično uzrok teških (tragičnih) saobraćajnih nesreća.
 • Isto tako vas može povući želja za dokazivanjem pred prijateljima koji su možda vaši saputnici.
 • Još jedna osobina mladih vozača koja je zajenička mnogim saobraćajnim nezgodama je ta, da se ih najviše dogodi krajem nedelje (petak, subota), po noći kada odlazite sa svojim prijateljima u „life“ ili kada se vraćate kući.
 • Žurke do jutarnjih sati (prevoz sa vlastitim vozilom).

Lep osećaj je posle položenog vozačkog ispita da ne treba razmišljati kako ići na subotnje zabave autobusom, taxijem ili peške. Biti vozač jednostavno rečeno je i velika odovornost. Kada shvatite da je vaš i i tuđi životi u vašim rukama shvatite koliko je to odgovorno.

Tu bi vas upozorio na neke zamke na putu:

 • prisutnost prijatelja vas može povuči da pokažete, šta znate kao vozač i šta može vaš auto;
 • noćnja vožnja, pun auto glasnih prijatelja i nepoznate saobraćejne situacije na putu na zabavu ili vraćanju sa nje, zahteva dodatnu opreznost i pažljivost;
 • veselo društvo u kojem se nalazite, brzo izgubite kontrolu nad vozilom i pri tom još popijenim alkoholom i zaboravite da ste vozač;
 • za radi umora posle zabave i misli na zasluženi odmor, se smanjuje koncetracija i opreznost do vožnje;
 • pun auto veselih prijatelja i glasna muzika su slab znak za sigurnu vožnju. Posebno za vas koji još niste naviknuti na automobil;
 • dim, svetla i muzika u diskoteci su vam umorili sluh i vid, sa tim se je smanjilo raspoznavanje okoline i situacija na putu;
 • učinak droga i alkohola, koje ste uživali na zabavi ili pre, dugo neće popustiti, pa će te imati probleme sa upravljanjem vozilom na putu;
 • natrpana parkirališta i izlazi iz diskoteka su zamka za vozača koji još nije naviknut na auto koji vozi.

Naj veća želja svakog novog vozača je da ima svoj auto. Ako ga niste dobili posle napravljenog vozačkog ispita, onda vas čeka diplomatsko ubeđivanje roditelja za upotrebu domaćog automobila. Ako ste i dobili svoj automobil, uglavnom je to starije vozilo, možda domači ili neki drugi već korišten. Kod korištenih vozila morate znati, da su to jeftina vozila, tehnološko zastarela vozila. Kod takvih vozila morate pratiti u kakvom stanju su i kako rade pojedini sklopovi na takvom vozilu. Naj bolje je na nekom od servisa proveriti stanje takvog vozila i napravite jedan servis u kojom se zamenjuju dotrajali delovi i potrebne zamene tečnosti, guma … Za kontrolu ispravnosti vozila je uvek naj bolje izabrati ovlašćeni servis za taj tip vozila. U takvim servisima dobijete garanciju za izvršene popravke i zamenjane delove. Pred svakim odlaskom na neki put, posebno dalji je potrebno napraviti kontrolu ispravnosti svetla za osvetljavanje puta, žmigavaca, stop svetla, kočnice, ručne kočnice, pritiska u gumama, stanje svih tečnosti (motornog ulja, ulja za kočnice, tečnosti za pranje stakla). Pored toga morate proveriti i obaveznu opremu vozila, dali je kompletna i u kakvom je stanju.

Još nešto saveta za sigurnu vožnju:

 • Posebnu opreznost posvetite vožnji u raskrsnicama, gde se saobraćajne situacije brzo menjaju. nikada nemojte voziti kroz crveno svetlo ili loviti žuto svetlo, da bi prošli kroz raskrsnicu. Nikada nemojte koristiti vozilo da bi nadoknadili neka kašnjenja (na poso i slično). Bolje sledeći put se pobrinite da krenete na vreme.
 • Uvek pazite na pravilno rastojanje između vas i vozila ispred vas. Kao neiskusan vozač obično trebate još dodatan prostor za manevrisanje. Rastojanje uvek neka bude jednaka potrebnom vremenu reakcije , koje je jednako 3 sekunde. To znači, da kada recimo ugledate stop svetlo na vozilu koje vozi ispred vas i dok vi ne premestite svoju desnu nogu sa gasa gde ste je pre imali na kočnicu i počnete kočiti, obično prođu 3 sekunde. Razdaljinu koja mora biti među vama i vozila ispred vas, primer da vozimo 60 km/h, razdaljina među vama mora biti najmanje 18 m. Izračunamo je uvek tako da brzinu koju imamo na kilometar satu, recimo 60 km/h množimo sa 3 sekunde i delimo sa 10, dobije mo 18 m. Ta razdaljina je opet zavisi od stanja puta (suv, mokar, sneg, led). Na klizavom ili zaleđenom putu ta razdaljina mora uvek bita veća, jer se na mokroj i klizavom putu put kočenja poveća-produži.
 • Vozilo na koje niste naviknuti vozite uvek posebno oprezno. Pobrinite se da se naviknete na dužinu vozila, potrebno vreme za ubrzavanje i dužinu puta kočenja sa novim vozilom.
 • Svako želi da ima društvo u vožnji. Put postane zanimljiviji i vreme brže prođe. Saputnici u vozilu vam ne smeju suflirati u vožnji ili vam kako drugačije smetati dok vozite.Ako ste mlad vozač ne dajte da vam „plavuše“odvlače pažnju…
 • Ako ste vozački ispit položili prvi međ vršnjacima,verovatno ste ponosni na to. Vožnja sa prijateljima je fantastična, tu trebate jedan savet, da sa odlaskom na zabavu ili vraćanjem sa nje sa prijateljima, ne dokazujete svojih sposobnosti, da se vožnja nebi pretvorila u noćnu moru sa saobraćajnom nezgodom i povredama.
 • Naviknite se da pre nego što pokrenete vozilo zavežete sa sigurnosnim pojasom.
 • Muziku ne poslušajte previše gasno, uznemiravat će vas, manje će te biti oprezni na putu. Biranje stanica, menjanje kaseta ili CD prepustite saputniku na prvom sedištu, manja neopreznost na putu vas može dovesti do opasnih situacija.